Het Ras Australian Labradoodle
Karakter
De Australian Labradoodle laat zich goed omschrijven als een vrolijke, intelligente, actieve, leergierige, vriendelijke en sociale Doodle, ten opzichte van mens en dier. Hij is slim en dol op aandacht, spelen en dol op kinderen. Een Australian Labradoodle heeft behoefte aan mensen om zich heen en is er niet dol op om de hele dag alleen gelaten te worden. Een Australian Labradoodle is dan ook een fantastische familiehond. En word door zijn allergievriendelijkheid ook veel gebruik voor de inzet als diverse hulphond.
Geschiedenis
Sinds het begin van de jaren 70 werd er gefokt met als doel een allergievriendelijke geleidehond te creëren. Wally Cochran ging fokken met een Labrador en een Standaard Poedel. De puppy’s die daaruit werden geboren werden Labradoodles.
Het werd overgenomen door Tegan Park en Rutland Manor in Australië. Voor alle duidelijkheid is de Australian Labradoodle geen kruising tussen de Poedel en de Labrador. Het was een heel selectief fokprogramma met diverse infusies van andere rassen. Waar een Labradoodle bestaat uit 2 rassen Labrador en Poedel, bestaat een Australian Labradoole uit 6 soorten:
- Poodle
- Labrador Retriever
- Ierse Water Spaniel
- Curly Coated Retriever
- Amerikaanse Cocker Spaniel
- Engelse Cocker Spaniel
U snapt dan dan ook dat het een heel proces is, dat met deskundige fokkers tot een fijne familiehond leid.
Maten
Er zijn verschillende maten Australian Labradoodles:
De Standaard 53-63 cm gewicht 24kg-30kg
De Medium 43-52 cm gewicht 14kg-23kg
De Small 35-42 cm gewicht 7kg-13kg
Vacht
De vacht van een Australian Labradoodle is bijzonder. Een Australian Labradoodle heeft geen ondervacht. Ze geven vrijwel geen geur af. In de praktijk blijkt dat veel mensen die allergisch reageren op honden wel goed reageren op een Australian Labradoodle. Helaas geldt dat niet voor alle allergische mensen. Het is belangrijk dat bij ernstige allergie dit toch altijd eerst getest word.
Er bestaan twee verschillende vachtensoorten; De wollen vacht en de fleece vacht. Beide vachten kennen geen rui-periode, maar net zoals mensen verliezen de honden toch altijd wat haar. Dit is het dode haar, dat met borstelen verwijderd dient te worden. Je kunt dit vergelijken met het haarverlies bij mensen. Wel verliezen alle honden een keer hun vacht; tussen 8 en 14 maanden gaat al het puppyhaar eruit. Dan moet er flink geborsteld worden. Daarna is 2/4 keer per maand borstelen bij de meeste Doodles voldoende.
Rasverenigingen
Bij dit ras word door veel fokkers met een rasverenigingen gewerkt.
Ook wij zijn aangesloten bij twee rasverenigingen, de WALA en ALEAU.
Het ras word door zijn populariteit veelal ook aangeboden door particulieren of NIET erkende fokkers (dit zijn vaak geen echte Australian Labradoodles) wat het ras niet altijd ten goede komt. Let altijd goed op !! In dit geval is vaak goedkoop, duurkoop, waar je de rest van je leven voor zal moeten zorgen. Er word op bepaalde sites veel geld gevraagd voor een niet erkende hond (met stamboom of bekende afkomst), soms met alle gevolgen van dien, die je niet wilt als je de keuze hebt gemaakt voor dit ras. Het voordeel van een rasvereniging is dat elke fokker zich aan de gestelde eisen, testen en regels moet houden en er goed gekeken word naar de nodige eisen zoals inteelt, en afwijkingen
om dit ras gezond te houden.
Dit geeft een bepaalde zekerheid maar nooit 100% garantie op een gezonde hond.
Gezond fokken is meer dan alleen een leuke teef en reu aan elkaar voorstellen.