ParkstadDoodles
Puppy Boek
In dit puppyboek
Hebben we alles geschreven en verzameld wat we belangrijk vinden mee te geven aan de nieuwe baasjes.
Sommige zullen al een hond hebben of hebben gehad en voor andere zal het helemaal nieuw zijn.
Met dit boek willen wij alle baasjes een goede start geven. Gebruik alles waar je je in kan vinden. En houd de dingen vooral positief.
Dit alles mag niet worden gepubliceerd of op een of andere wijze worden gedeeld of gebruikt worden zonder onze schriftelijke toestemming.
Alles valt in zijn geheel onder copyright©.
Heel veel plezier !
Parkstaddoodles
Inhoud
Nu gaat het echt voor jullie beginnen……………………………………………………………………. Gefeliciteerd met Uw pup!…………………………………………………………………………………. Bedenk wat U verder nog zou willen kopen of kunt lenen voor de pup komt………………. Bench / Puppyren…………………………………………………………………………………………….. Mand……………………………………………………………………………………………………………… Speeltjes…………………………………………………………………………………………………………. Voerbak/Drinkbak……………………………………………………………………………………………. Snacks en Snoepjes…………………………………………………………………………………………… Poepzakjes………………………………………………………………………………………………………. Autogordel/Bench……………………………………………………………………………………………. GPS tracker……………………………………………………………………………………………………… Zelf houden wij aan dat alles wat U met een baby niet doet, doet U met pup ook niet… Niet alleen laten………………………………………………………………………………………………. Diarree…………………………………………………………………………………………………………… Maak afspraken……………………………………………………………………………………………….. Puppycursus……………………………………………………………………………………………………. Socialisatie………………………………………………………………………………………………………. Doggie Language………………………………………………………………………………………………. Wandelen……………………………………………………………………………………………………….. Zindelijkheid……………………………………………………………………………………………………. Rust……………………………………………………………………………………………………………….. Overprikkeld……………………………………………………………………………………………………. Dierenarts……………………………………………………………………………………………………….. Verzekering……………………………………………………………………………………………………… Inenting………………………………………………………………………………………………………….. Ontworming……………………………………………………………………………………………………. Vlooien en Teken………………………………………………………………………………………………. Hoe moet ik handelen bij een vergiftiging?…………………………………………………………… Lijst giftige stoffen voor Uw hond.……………………………………………………………………….. Voer……………………………………………………………………………………………………………….. Vacht verzorging………………………………………………………………………………………………. Vakantie…………………………………………………………………………………………………………. E.H.B.H…………………………………………………………………………………………………………… Reanimatie bij honden………………………………………………………………………………………. Ontwikkeling pups……………………………………………………………………………………………. Tot slot……………………………………………………………………………………………………………. slot…………………………………………………………………………………………………………………………. | Blz.2 Blz.4 Blz.5 Blz.6 Blz.6 Blz.6 Blz.7 Blz.7 Blz.7 Blz.7 Blz.7 Blz.8 Blz.8 Blz.8 Blz.8 Blz.9 Blz.9 Blz.10 Blz.11 Blz.12 Blz.13 Blz.13 Blz.14 Blz.14 Blz.15 Blz.15 Blz.15 Blz.16 Blz.16 Blz.17 Blz.18 Blz.19 Blz.20 Blz.21 Blz.22 Blz.23 |
Gefeliciteerd met Uw pup !
U krijgt natuurlijk een puppypakket mee met onder andere:
- Koopovereenkomst
- Puppyboek (digitaal)
- Puppypakket
- Chipregistratie
- Gezondheidsverklaring
- Dierenpaspoort
- Puppyvoer voor de eerste periode
- Een maand dierenverzekering ( momenteel alleen voor Nederlandse gezinnen mogelijk)
- Een nestknuffel
- Tuigje
- Riem
- Stamboom (na neutralisatie)
Nu gaat het begin.
U weet dat U een pup krijgt of U heeft hem/haar net opgehaald.
Bedenk goed dat een pup eigenlijk een baby is.
Net als bij een baby heb je spulletjes nodig. Let op.
Koop niet te veel. Uw pup zal niet alles leuk vinden en kan straks moeite hebben met alle overmatige prikkels.
Het is leuker straks als de pup al iets ouder is,
iets gerichts te kunnen kopen. Eventueel met Uw hond samen iets uitzoeken.
Zo leert Uw hond gelijk dat drukte in een winkel niet eng hoeft te zijn, maar ook iets leuks kan opleveren. Houd altijd alles positief.
Natuurlijk moet U wel even kijken of U met Uw pup naar binnen mag.
Doe dit wel stapje voor stapje.
Ga niet gelijk naar een groot, druk winkelcentrum.
Bedenk wat U verder nog zou willen kopen of kunt lenen vóór de pup komt
- Autogordel / Auto Bench
- Bench en/of Mand
- Speeltjes
- Kattenbak met houtkorrels of zindelijkheidsmatjes
- Snoepjes / Snacks
- Poepzakjes
- Borstel (Activet groen) / Kam met roterende pinnetjes
- Waterblazer
- Tekentang of Tekenhaak
- Wilke dierenarts past bij mij en heeft deze nog plaats ?
- Ga ik mijn hond zelf trimmen of gaanik naar eengoede trimsalon ?
- Welke positief trainende hondenschool past bij mij en waar kan ik terecht ?
- Wil ik mijn pup tegenziektekosten verzekeren ?
- Waar kan en wil ik het voerkopen? Wij adviseren minimaal de eerste 12 weken op het puppyvoer te blijven wat U van ons meekrijgt. Het is namelijk niet verstandig meteen over te stappen. De pup krijgt van de verhuizing al heel veel prikkels.
Bench / puppyre
ervrekening mee dat een pup gemiddeld 1 uur wakker is en dan weer 2 uur slaapt. Hier gaan we verder op in bij het hoofdstuk: Rust: Je kan een bench zo groot maken als je zou willen wij raden aan voor Mini 76x48x54 cm, Medium 92 x 57x 64 cm en voor standaard 107 x 71 x 77 cm
Mand
Naast de bench is het fijn om een kleed of mand te hebben. De pup zal dit heerlijk vinden. U kunt de mand in de bench leggen of op een plekje waar hij dicht bij U kan liggen in de mand. Kijk wel of U de mand kan wassen. Een pup is niet altijd zindelijk en zijn pootjes veegt hij ook niet netjes op de mat bij de deur. Ook kunt U een kleed of mand vaak meenemen. Op vakantie, op bezoek of in de auto. Zo heeft Uw pup altijd zijn eigen vertrouwde plekje.
Speeltjes
.
Voerbak/Drinkbak:
Leer Uw hond uit diverse bakken te eten en of te drinken. Verschillende vormen en materialen. Wij zijn hier alvast mee begonnen, maar houd er rekening mee dat een hond die altijd uit een kunststof bak heeft gedronken straks misschien (hoeft niet) niet uit een metalen bak durft te drinken als U ergens anders bent. Het is dan ook altijd goed om af te wisselen. Denk bijvoorbeeld ook aan een flesje of bidon met water. Als U een stuk gaat wandelen en Uw hond het warm heeft, kan hij/zij makkelijk uit een flesje drinken. Niemand neemt zijn eigen drinkbak mee. Het zijn allemaal kleine dingetjes die stapsgewijs een en ander een stuk makkelijker maken. Laat de pup nooit van Uw eigen bord eten ! Dit zal hij/zij als hij/zij volwassen is ook gaan doen ! Geef de pup/hond niets te eten op het moment dat U zelf aan tafel zit te eten. Dit om bedelgedrag te voorkomen. Laat een hond niet zomaar ergens anders uit drinken. Bijvoorbeeld uit slootjes of plassen. U weet nooit hoeveel bacteriën er in zitten. Dit heeft vaker diarree of een zieke hond tot gevolg.
Snacks en Snoepjes:
Let goed op bij een pup dat U hem niet te veel snoepjes geeft. Vooral wanneer U met Uw pup gaat trainen. Geef hem/haar zijn/haar gewone voer zolang hij/zij daar net zo goed z'n/haar best voor doet. Pak bijvoorbeeld een ander smaakje voer. Teveel snoepjes kan leiden tot diarree. Let er verder op dat U Uw pup niet te veel geeft wat niet gemaakt is voor Uw pup/hond zoals bijvoorbeeld kaas of worst wat bij een hondentraining geregeld voor komt. Vaak zit er te veel zout in wat erg slecht is voor Uw hond.
Poepzakjes:
Let op dat poepzakjes bij U hebben tegenwoordig verplicht is al doet Uw hond zijn behoefte niet, toch dient U een poepzakje bij U te hebben. Ook op hondenuitlaatvelden is opruimen verplicht. LET WEL OP !! Het is niet verstandig om samen met Uw pup al deze plekken af te gaan. Uw pup is nog niet volledig beschermd tegen alle ziektes. Op een hondenuitlaatveld komen veel honden, ook honden die iets bij zich dragen en waarvan de baas niet altijd alles opruimt. Voorkom dat Uw hond ziek word.
Autogordel/Bench:
In Nederland is er nog geen specifieke wetgeving om een hond te vervoeren in de auto, zolang het maar niet zorgt voor gevaarlijke situaties of verkeershinder anders krijgt men hier alsnog een verkeersboete voor. Deze regels gelden ook voor Frankrijk en België. In Duitsland is het wél verplicht om Uw hond goed vast te zetten in de auto. Mocht U dan ook van plan zijn de hond vaker mee te nemen is het verstandig dit als pup al op te bouwen. Zo zal de hond hier straks niet van opkijken. Let dus wel op waar U heen reist en zoek de regels van het land op. Kijk bijvoorbeeld op www.woefwelkom.nl Toch moet U bedenken:"Wil ik mijn hond los in de auto?" Als er een ongeval plaats vind, vliegt Uw hond rond en kan ernstig gewond raken. Dit geld ook voor de medepassagiers. Daarnaast is ontsnappen (terwijl hij misschien dringend medische zorg nodig heeft) niet uitgesloten. Een hond die bang is, zal U niet snel vinden. Daarbij is een GPS-systeem natuurlijk zeker een uitkomst.
GPS tracker
Er zijn diverse GPS-trackers voor de hond op de markt en de keuze is dan ook reuze. Voor ieder wat wils. Daarbij zijn de meest betrouwbare met abonnement. Deze laten precies zien waar Uw hond zich bevindt, mocht hij/zij weg zijn gelopen. Uit ervaring kan ik U vertellen dat ook honden waarvan U het nooit had verwacht dit in bepaalde periodes doen (b.v. pubertijd, loopsheid of er is een loops teefje in de buurt is, of een geurspoor van een dier). Laat staan dat Uw hond van een situatie schrikt tijdens een wandeling of ongeval. Met GPS is Uw hond dan ook sneller weer gevonden en als U de kosten uitrekend per maand of dag vallen de kosten eigenlijk best mee. Bij elke aanbieder en abonnement zal dit natuurlijk verschillen
Zelf houden wij aan dat alles wat U met een baby niet doet, doet U met pup ook niet
Niet alleen laten:
Wat we daarmee willen zeggen: Laat Uw pup niet meteen alleen. En laat iets bekends bij de pup achter waar Uw geur aan zit of bijvoorbeeld de nestknuffel waar voor de pup een bekende geur aan zit. We raden ook aan deze “nest”knuffel de eerste maanden niet te wassen, ondanks dat deze niet aangenaam ruikt. Geef niets aan de pup waarvan U niet wilt dat de pup dit kapot maakt, bijvoorbeeld knuffels van de kinderen. Hier zit de geur van de kinderen aan en de pup zal mogelijk ook andere spullen van de kinderen of Uzelf met die geur herkennen en dit als z’n/haar speelgoed zien. Dit zal hij/zij mogelijk ook op latere leeftijd doen. Ongewenst gedrag afleren valt niet mee. Uw hond kan het onderscheid met nieuw speelgoed / knuffels goed snappen (met een beetje ondersteuning), omdat hier Uw geur niet aan zit en dit echt is aangekocht voor de hond. Hierbij heeft hij/zij altijd sturing nodig. Soms is iets anders toch interessanter.
Als U net ergens bent gaan wonen en U moet de omgeving en de nieuwe huisgenoten nog leren kennen, is het niet fijn om alleen gelaten te worden. Ook niet met de “nest”knuffel. Ook niet even snel een klein boodschapje doen bij de winkel. Zorg ervoor dat U minimaal de eerste 4 weken vrij bent of wissel elkaar af zodat er altijd iemand bij de pup kan zijn. Laat de pup de eerste 14 dagen niet alleen ! Daarna kunt U met kleine stapjes beginnen de pup alleen te laten. Elk stapje met weer een minuut. Het zal per huishouden en per hond verschillen hoe snel een stapje genomen kan worden. Dit zal minimaal 4 weken zijn. Bedenk goed dat de pup vanuit de roedel ergens anders is gaan wonen en hier zijn/haar weg moet vinden. Overhaast dit niet. Dit kan zorgen voor problemen in de toekomst. Zorg ervoor dat U dingen in huis hebt, of laat een van de huisgenoten spulletjes halen of laat het bezorgen.
Diarree:
Door verandering van huis, nieuwe huisgenoten en het vervoer kan Uw pup van slag zijn. Schrik niet als Uw pup hierdoor diarree krijgt (hoeft niet) dit is niet erg, zolang hier geen bloed bij zit, niet als water is en het niet langer duurt dan 2 dagen en de pup geen slome, labiele indruk maakt.
VERTROUWT U IETS NIET, BEL ALTIJD DE DIERENARTS !!
We helpen U graag, maar we zijn niet medisch onderlegd.
Bij alles telt: Doe wat Uw hart U ingeeft. Dat is meestal het beste.
Maak afspraken:
Maak afspraken: Maak het niet te druk. Iedereen vind puppy's leuk, maar een pup vindt niet iedereen leuk. Bedenk dat een pup net als wij het niet altijd fijn vind door iedereen vastgepakt en aangehaald te worden. Maak hier ook duidelijke afspraken over. Bijvoorbeeld als de pup slaapt hem ook te laten slapen. Laat kinderen de pup niet optillen!! Een val, al is het van kleine hoogte kan grote gevolgen hebben. Zelfs de dood !! Laat mensen buiten Uw pup niet altijd meteen aanhalen. Zeker niet als U dat niet wilt. Wees hier duidelijk over. Niet iedereen zal het gelijk begrijpen, maar bedenk dat een pup van 8 weken erg klein is. De pup vertrouwd op zijn baas. Als bijvoorbeeld een man van 1,80m zomaar over Uw pup heen hangt, kan voor een pup heel erg bedreigend zijn en de vertrouwensband met de baas zelf beschadigen. Omdat de pup de situatie eng vind zal het gedrag, het zelfvertrouwen en het vertrouwen in de baas dan ook niet ten goede komen. Bekijk altijd wat een pup prettig vind en wees de situatie voor. Geef als eigenaar ook aan wat U goed vindt en wat U niet wilt.
Puppycursus:
Wat echt belangrijk is dat U samen met Uw hond een team vormt. U bent per slot van rekening elkaars maatje voor een hele lange tijd. Hierbij is een (puppy) cursus heel belangrijk. Zoek een hondenschool in de buurt die werkt met een positieve manier van trainen. Mocht U denken: "Maar mijn hond kan al zitten en dan heb ik het niet meer nodig". Dan heeft U het mis. Bij een pup is het heel belangrijk dingen te ontdekken. Nieuwe omgevingen te leren kennen en samen als een team goed te werken. Bij een puppycursus leer je daarom verschillende dingen in een vertrouwde omgeving en leert Uw pup oog te hebben voor U, ondanks dat er misschien nog wel 10 andere honden op het veld staan. Het is fijn te horen van andere pup eigenaren, dat ze dezelfde problemen kennen zoals U die tegen komt. Uit eigen ervaring heb ik gekozen voor een hondenschool waar ze de honden niet los met elkaar laten spelen. Dit kan voor een pup heel bedreigend zijn.
Socialisatie
Socialisatie is ook heel belangrijk. Ga met Uw pup op pad.
Het betekend niet, hoe meer de pup iets gezien heeft hoe socialer hij zal worden. Alles in kleine stapjes. Laat U pup wennen aan de buitenwereld. Zo is het erg belangrijk dat Uw pup went aan geluiden en dingen die hij/zij tegen zal komen in de toekomst.
Neem bijvoorbeeld Uw pup mee als de kinderen opgehaald worden van school of sportvereniging.
Neem Uw pup mee naar een manege zodat hij/zij gewend is aan paarden. Die zijn vaak groot en daar kan Uw pup erg van schrikken, of langs een koeienwei. Als de pup het van af jongs af aan gewent is en ziet dat zijn baas het vertrouwt, zal hij/zij het steeds minder eng gaan vinden. Wandel lekker langs weilanden waar koeien of schapen staan. Of bijvoorbeeld langs een kinderboerderij. Ga lekker wandelen in het bos. Elke ondergrond zal anders voelen voor een pup. Bedenk ook dat veel pups bang zijn voor bruggetjes of wildroosters. Hou het altijd positief. Trek de pup er bijvoorbeeld niet aan z’n/haar riem overheen als U ziet dat hij/zij het spannend vind. Gun hem/haar wat tijd.
Bedenk dat Uw pup geen schoenen aan heeft en dat deze alles nog beter voelt dan wij.
Ook de warmte voelt hij/zij ontzettend goed !! Dus let op met asfalt met warm weer !! Hij/zij kan zijn/haar pootjes snel en behoorlijk verbranden !! Hoe meer een pup met stapjes leert, hoe zelfverzekerder deze zal worden en steeds meer vertrouwen heeft in zijn baas.
Bedenk dat elk geluidje wat een pup al bij de fokker heeft gehoord bijvoorbeeld: kinderen, TV, radio, de stofzuiger, andere dieren, deurbel, auto’s, dit samen in de roedel heeft doorstaan en dat elk geluid waar de pup nu mee te maken krijgt dit samen moet doen met zijn baas. Houd alles ook positief en laat de pup de dingen aangeven. Zo kan een paard erg angstig zijn, ga dan niet met Uw pup dwingend ernaar toe, maar houd enige afstand en laat zien dat het helemaal niet zo eng is en sluit positief af. Zo kan je later met stapjes steeds dichterbij.
Neem de tijd. Elk stapje is er weer een en mocht U te snel gaan, kan dit voorbeeld met een paard erg beangstigend zijn en kan hij/zij zodra een paard komt wegvluchten. Dat wilt U niet, dus doe alles stapje voor stapje. Dit geldt natuurlijk voor alle dingen. Kinderen, auto’s, noem maar op. Doe niet te veel tegelijk. Elk nieuw geluid en elke nieuwe plaats zal voor een pup een nieuwe prikkel zijn en te veel prikkels zijn niet goed. Van prikkels word een pup erg moe. Geef de pup na of tijdens een prikkel de ruimte/rust om zich te kunnen herstellen. Pups doen dit bijvoorbeeld door te gaan slapen. Gun ze dan ook dat moment.
Maar geef elke pup het gevoel dat alles normaal is. De pup zal aan Uw gedrag kunnen zien of het oké is of misschien toch wel spannend.
(Jonge) Kinderen kunnen geen hond opvoeden en zeker niet in deze belangrijke periode.
(Jonge) Kinderen zullen vaak zelf geleerd moeten worden met de pup om te gaan.
Het is heel belangrijk dit niet te onderschatten. De meeste kinderen kunnen wel helpen.
Denk nu al goed na wat U wilt en wat de hond mag.
Alles wat nu leuk en schattig lijkt met een pup, doet deze ook als deze groter is of vies zal zijn.
Wel/niet op de bank ? Wees daar ook consequent in.
Mag hij opspringen ? Dat doet hij/zij dan als hij/zij net buiten is geweest of 15 kilo zwaarder zal zijn.
Upcoming Events
Everest Camp Trek
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Walking Holidays
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Explore The World
Upcoming Tours & Destination
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris. Sinistra possedit litora ut nabataeaque. Setucant coepyterunt perveniunt animal! Concordi aurea nabataeaque seductaque constaque cepit sublime flexi nullus.
Water Sports
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Winter Sports
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Why Outdoor Adventure
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
- Experience: Locavit liberioris possedit
- Reputation: Diremit mundi mare undae
- Guide Experience: Spectent tonitrua mutastis
What You Get
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
- Private Hike: Locavit liberioris possedit
- Transportation: Diremit mundi mare undae
- Great Facilities: Spectent tonitrua mutastis
Services
It's Time to Start Your Adventures
Backpacking Trips
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Family Hiking Trips
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Water Sports
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Winter Sports
Fuerat aestu carentem habentia spectent tonitrua mutastis locavit liberioris inistra possedit.
Why Outdoor Adventure
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
- Experience: Locavit liberioris possedit
- Reputation: Diremit mundi mare undae
- Guide Experience: Spectent tonitrua mutastis
What You Get
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.
- Private Hike: Locavit liberioris possedit
- Transportation: Diremit mundi mare undae
- Great Facilities: Spectent tonitrua mutastis