Socialisatie

socialiseren is belangrijk | pups socialiseren | parkstaddoodles | goed gedrag | gewenst gedrag | gedoceerde ontwikkeling | primairefase

 

Socialisatie

De socialisatie begint zodra de pups geboren worden; Neonatale fase

 

Vanaf het moment dat de pups de wereld willen gaan ontdekken gaat het snel. De overgangsfase en bewustwordingsperiode is rond de 2e en de 3e week van de pup. Puppy’s ontwikkelen zo ontzettend snel. Bijna elke dag zie je ze veranderen en ze nieuwe dingen doen.

 

Al onze pups worden grootgebracht in huiselijke kring. Oftewel gewoon in huis(kamer) en NIET in kennels die we bij heel veel rassen wel zien, waardoor socialiseren nog beter werkt. Met de daarbij horende geluiden en belevingen en geuren zoals: kinderen, stofzuiger, televisie, deurbel, andere dieren, verschillende speeltjes en ondergronden. Noem maar op.

Daarom proberen wij ook (gedoseerd) dingen te ondernemen met de pups

Bij de socialisatie is het ontzettend belangrijk dat alles met gepaste mate gebeurd. Alles stap voor stap opbouwen en niet te veel of te snel willen doen. Om overprikkeling te voorkomen. Een Pup slaapt en rust veel. Slaap is enorm belangrijk voor het verwerken van alle ervaringen en prikkels. Hoe klein ze voor ons ook lijken. We vinden het belangrijk dat de pups kinderen leren kennen, maar ook oudere mensen andere honden / dieren en alle dagelijkse dingen. Ondanks dat het nu onbelangrijk lijkt. Bijvoorbeeld: een tractor… “Nee… die rijden niet in de stad, daar hoeft mijn hond niet aan te wennen….” Echter op vakantie kom je deze misschien wel tegen en kan je hond dit heel eng vinden. Zo ook met bruggetjes, wildroosters, fietsers, paraplu’s, regen. Noem maar op, hoe gek het ook klinkt. 

 

Wij proberen alle pups rond 8 weken (primaire socialisatiefase) klaar te stomen om naar hun nieuwe baasjes te gaan, waar ze, eens bij hun nieuwe baas, andere (verder)nieuwe dingen zullen ontdekken en met vertrouwen en goede hulp van hun nieuwe baasjes verder kunnen socialiseren. En met een veilig gevoel groot kunnen worden.

Let wel op!!

Jou pup verhuist in een heel belangrijk fase van zijn/haar leven.

of te wel de primaire socialisatiefase (4-12 weken).

Dit word ook wel eens de angstfase genoemd. Je pup kan in eens bang zijn voor van alles. Elke pup beleeft zijn eigen wereld. Sommige dingen zullen voor de ene pup sneller gaan als voor de andere pup, maar de periode dat de pup verhuist naar zijn nieuwe gezin kan alles heel anders zijn. Bijvoorbeeld de stofzuiger, al is hij exact het zelfde, bij het nieuwe huis kan het echt anders klinken en kan je pup hier bang voor zijn. Dit kan ook gebeuren met andere dingen. Zo zijn ze nergens bang voor en zo zijn ze bang voor verschillende dingen, wat eerder geen probleem vormde. Dit is heel normaal (bijvoorbeeld: een kind durfde eerst in de achtbaan maar een jaar later durft deze geen enkele achtbaan meer in). Ons advies hierin is: Dwing je pup niet, ook al was deze eerder niet bang voor het gene waar hij/zij nu bang voor is, maar ga een stapje terug en zet elke nieuwe stap weer stap voor stap. Laat zien dat er niks is om bang voor te zijn en vorm samen een team.

 

Ontwikkelingsfase

Leeftijd (richtlijn)

Prenatale fase

Voor de geboorte

Neonatale fase

1ste en 2de week

Overgangsperiode

2de en 3de week

Bewustwordingsperiode

3de en 4de week

Primaire (1e) socialisatiefase

4 tot 12 weken

Secundaire (2e) socialisatiefase

12 weken tot 6 maanden

Prepuberteit

13 tot 16 weken

Juveniele fase

4 tot 6 maanden

Wegloopfase

4 tot 8 maanden

Pubertijd

6 tot 14 maanden

Tweede angstfase

6 tot 14 maanden

Tweede pubertijd

vanaf 12 maanden

Groei naar volwassenheid

1 tot 3 jaar

Volwassenheid

3 tot 7 á 9 jaar

Ouderdom

Vanaf 7 jaar

Ontwikkelingsfase Leeftijd (richtlijn) Prenatale fase Voor de geboorte Neonatale fase 1ste en 2de week Overgangsperiode 2de en 3de week Bewustwordingsperiode 3de en 4de week Eerste socialisatiefase 4 tot 12 weken Tweede socialisatiefase 12 weken tot 6 maanden Prepuberteit 13 tot 16 weken Juveniele fase 4 tot 6 maanden Wegloopfase 4 tot 8 maanden Pubertijd 6 tot 14 maanden Tweede angstfase 6 tot 14 maanden Tweede pubertijd vanaf 12 maanden Groei naar volwassenheid 1 tot 3 jaar Volwassenheid 3 tot 7 á 9 jaar Ouderdom Vanaf 7 jaar